In deze 132e aflevering hebben we het over hypersonische raketten en gelanceerde K-pop singels. Over muggen en medicatie toedienen maar ook over een Britse bankier die zichzelf bediende. Ook nog over onmogelijk zware sterrenstelsels en een kwis voor zevenjarigen. Dan ook nog een kwallen gedicht van onze favoriete kris. Maar zeker nog veel boeiende zaken tijdens deze 132 praattafel op Radio Centraal. 

LINKS & SHOWNOTES

‘Hypersonische raketten onderschept’, wat zegt dit over het Oekraïense leger?

“De Oekraïners lijken de verschillende wapensystemen goed te kunnen combineren tegen een scala van aanvalsmiddelen”, zegt defensie-expert Patrick Bolder.

K-popartiest lanceert single in zes talen dankzij artificiële intelligentie: de toekomst van popmuziek?

MIDNATT, de nieuwe naam van de Zuid-Koreaanse soloartiest Lee Hyun, bracht een nummer uit waarmee hij ons een blik geeft op de toekomst van K-pop en misschien ook westerse muziek. In het nieuws: Zijn nummer Masquerade verscheen in het Koreaans, maar tegelijkertijd verschenen er ook versies van hetzelfde nummer gezongen in het Engels, Chinees, Japans, […]

Supertone

Nepfoto van explosie bij Pentagon veroorzaakt korte beursdip

“Hier moeten we meer op gaan letten”, zeggen beursanalisten. 

AI Congres

Onrust in Suriname na cyanide-lek, water grootste stuwmeer verontreinigd

Cyanide is een giftige chemische stof die wordt gebruikt bij goudwinning. Nu ging het mis, met mogelijk grote gevolgen. 

Man die rij-ongeschikt wordt verklaard, veroorzaakt half uur later ongeval op parking politierechtbank Halle

In de politierechtbank van Halle is een man veroordeeld voor een wel heel opmerkelijk feit. De beklaagde veroorzaakte een ongeval op de parking van de politierechtbank van Halle, amper een half uur nadat hij door de politierechter rij-ongeschikt werd verklaard. Naast een werkstraf van 80 uur, kreeg de man ook een rijverbod van drie maanden.

Dries Van Langenhove noemt Progress Pride vlag “pedofielenvlag”: “Hij probeert zo de betekenis van de vlag compleet uit te hollen”

Op sociale media is er heel wat ophef ontstaan over een video die Dries Van Langenhove gisteren op Instagram heeft geplaatst. Op de beelden is te zien hoe het voormalig Kamerlid voor Vlaams Belang door de straten van Brugge wandelt en aan de gevel van een winkel de Progress Pride vlag ziet hangen. Hij noemt die vlag vervolgens de “pedofielenvlag” en gaat de winkel binnen om de werknemers te vragen of ze zich ervan bewust zijn dat die daar hangt.

OM vervolgt vrouw die zichzelf stalkte en andere man daarvoor beschuldigde

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland gaat een 33-jarige vrouw vervolgen die een 55-jarige man beschuldigde van stalkingspraktijken, waar zijzelf achter bleek te zitten. Dat meldt RTL Boulevard.

Musician’s head injury triggered rare synesthesia, causing him to ‘see’ music

A man’s head injury resulted in a rare neurological condition that caused him to “see” music, and simultaneously, he became more creative.

Stekende Muggen, een last en een lust….
https://www.newscientist.com/article/mg20928044-900-mosquito-needle-helps-take-sting-out-of-injections/

Frauderende oud-Rabobankier moet Denemarken 1,7 miljard dollar plus rente terugbetalen

Sanjay Shah, een Britse bankier die in het verleden onder meer voor Rabobank en ING werkte, moet Denemarken 1,7 miljard dollar plus 5 procent rente terugbetalen. Hij had belastingfraude met dividend gepleegd.

Politie gebruikt taser bij 95-jarige demente vrouw: “Zal het waarschijnlijk niet overleven”

De politie van het Australische Cooma, een dorpje ten zuiden van Canberra, is in het oog van een storm terechtgekomen. Een patrouille werd woensdag opgeroepen naar woonzorgcentrum Yallambee Lodge geroepen omdat een 95-jarige verwarde vrouw een steakmes vasthad terwijl ze in haar kamer zat. Nadat het personeel en de opgeroepen agenten er niet in slaagden om de vrouw te kalmeren, begon ze de agenten “aan een – toegegeven – trage snelheid”

Een zwart gat in je eigen lab….

Scientists just grew a black hole disk in a lab to better understand how they feed

Herinner je je die ‘onmogelijk zware sterrenstelsels’ nog die James Webb recent spotte? Die zijn mogelijk nóg zwaarder dan gedacht!

De kwestie wordt steeds raadselachtiger. Want nu blijkt de stellaire massa van deze eigenaardige sterrenstelsels nog eens tien keer (!) groter te zijn.

Michio Kaku :Big fart?

James Webb Space Telescope spies most ancient galaxies ever observed

Inclusiviteit in de genetica: wetenschappers stellen het gloednieuwe ‘pangenoom’ voor

Een nieuw tijdperk in de genetica is aangebroken. Wetenschappers hebben voor het eerst het ‘pangenoom’ gepubliceerd. Dat is een blauwdruk van onze genetische code waarbij men ook rekening houdt met de verschillen tussen mensen. Een enorme stap voorwaarts, aangezien het nieuwe pangenoom de diversiteit van de mensheid beter vertegenwoordigt. Dat betekent bijvoorbeeld dat we in de toekomst beter genetische aandoeningen en onderlinge DNA-verschillen kunnen bestuderen.

Wetenschappers luiden opnieuw de alarmbel: schimmels leiden niet tot zombie-apocalyps, maar mogelijk wel tot wereldhonger

Door The Last of Us staan schimmels momenteel weer in de spotlights. We hoeven gelukkig niet bang te zijn dat schimmels ons – zoals in de beruchte serie –

Robot injected in the skull spreads its tentacles to monitor the brain

A soft robot inserted through a hole in the skull can deploy six sensor-filled legs on the surface of the brain to monitor electrical activity. The design has been tested in miniature pigs and could someday help people who experience epileptic seizures