Op de Nationale Boerenkool dag was het ook onze 152e aflevering van de praattafel met (en hoe kan het ook anders) een boerenkool kwis en een boerenkoolgedicht.

Maar ook hebben we het weer over boerende zwarte gaten en wat kan een komkommer nog buiten lekker en fris zijn? Iets over E621 en verslavend eten, zoals de crompouce.

LINKS:

Wetenschappers waarschuwen: ultrabewerkt voedsel is mogelijk even verslavend als roken

E621 Producten die je MOET vermijden: Gevaarlijke Bijwerkingen – Gezond.be

Voedingswaren met koolhydraten en toegevoegde vetten werken erg belonend voor ons brein. Op zo’n manier dat het vergelijkbaar is met hoe verslavende middelen zoals nicotine ervaren worden.

Gezond eten is belangrijk. Vaak eten we ‘gemaksvoeding’ die voorzien is van bvb. E621. Dat is niet altijd gezond en kan gevaarlijke bijwerkingen hebben.

Lijst van E-nummers – Wikipedia

Iets meer dan 1 miljoen Belgen kreeg al coronavaccin. En dat blijken bijna allemaal Vlamingen | Gazet van Antwerpen Mobile

11,7 procent van de Belgen kreeg deze herfst al een nieuw coronavaccin. Maar dat cijfer verbergt enorme verschillen in ons land: in Vlaanderen zijn al 1 miljoen prikken gezet, in Wallonië 99.000. En andere regio’s doen het nog slechter.

Beluister hier het nieuwe nummer van Sam Gooris (waarmee hij helemaal niks te maken had)

Sam Gooris heeft een nieuw nummer. Alleen: hij heeft er zelf niets aan gedaan. Samen met het AI-bedrijf Raccoons maakte het Nieuwsblad een geheel nieuwe so..

Het raadsel van de komkommer….Wyss Institute

Uncoiling the cucumber’s enigma

Cambridge, Mass. — Captivated by a strange coiling behavior in the grasping tendrils of the cucumber plant, researchers at Harvard University have characterized a new type of spring that is soft…

Man ’faket’ twintig keer hartaanval om onder rekening uit te komen | Buitenland | Telegraaf.nl

ALICANTE – In Spanje is een man gearresteerd die tot twintig keer toe gedaan heeft alsof hij een hartaanval kreeg om de rekening in verschillende restaurants niet te hoeven betalen. Dit meldt het Spaanse persagentschap EFE.

“Pipi-gate” in China: biermerk Tsingtao maakt miljoenenverlies nadat man in container heeft geplast

In China heeft de kleine blaas van een werknemer grote problemen veroorzaakt voor biermerk Tsingtao. Op sociale media gaat al enkele dagen een filmpje rond waarop te zien is hoe een werknemer in een container plast die gevuld was met mout, een essentieel ingrediënt voor de bierproductie. Het bedrijf bracht meteen een verklaring dat de container ver…

The quantum experiment that could help find evidence of the multiverse

Scars of collisions with other universes could show up in radiation from the big bang. A new experiment aims to mimic these collisions and help us look for them (106 kB)

Never ending story… POPCORNTIME!

Zwart gat vreet ster op en spuugt restanten weer uit (in de richting van de aarde)

De onfortuinlijke ster werd volledig aan flarden gescheurd, wat leidde tot een recordbrekend heldere uitbarsting waarbij er meer licht werd uitgestraald

Potential discovery of a dozen objects beyond Pluto could reveal a new section of the solar system we never knew about

Astronomers may have detected a dozen large objects lurking beyond the Kuiper Belt at the edge of our solar system, suggesting there could be another equally massive, “second Kuiper Belt” hiding beyond the orbit of Pluto.

Nieuw ontdekte ultrakorte radioflitsen geven mogelijk nieuwe blik op het heelal

Flitsen van enkele miljoenste seconden ‘verlichten’ de ruimte tussen de sterrenstelsels

Ruimtesonde gaat zoeken naar verborgen deel heelal

Ruimtetelescoop Euclid moet meer te weten komen over de 95 procent van het heelal die we (nog) niet kunnen zien. (51 kB)

#micrometeorieten

How To Find Micrometeorites On Your Roof

Vraag naar crompouces amper behapbaar voor bakkers | Culinair | Telegraaf.nl

De crompouce heeft Bakker Van Maanen geen windeieren gelegd. De bakkersketen uit de Randstad introduceerde het gebak een aantal maanden geleden in zijn winkels. Het werd een doorslaand succes. Maar wat is het nu precies? Het gaat om een opengesneden croissant met Zwitserse room ertussen (mix van banketbakkersroom en slagroom, red.) en bovenop een laag roze gekleurde witte chocolade of roze fondant.