De 130e! Deze is live gestreamd op youtube vanuit de studios van Radio Centraal. En in deze hebben we het o.a. over kroningen en koningen die niet naar hun eigen kroning gaan. Ook over duur parkeren en heel oud DNA, verliefd op AI, de gevoelens blijken echt maar de Russische nep protesten dan weer niet.

Gelukkig is onze gast Sergej Lopouchanski wél echt. Geen kwis van onze favoriete kris vandaag, maar dan weer wel een heel lawaaierig gedicht.
Dit en nog massa’s meer in de feestelijke 130ste Praattafel op Radio Centraal en Youtube.

Bekijk het hier…

Of belluister de hele show zoals op Radio Centraal uitgezonden..

Over onze gast Sergej Lopouchanski (Op Facebook)

LINKS:

Thaise koning mist eigen kroningsfeest en gaat naar dat van koning Charles (en doet dat in overdreven luxe)

Groot feest in Thailand, waar donderdag de dag van de kroning van koning Vajiralongkorn (70) wordt gevierd. Het paleis maakte bekend dat er tal van ceremonies en een staatsreceptie op de planning staan. Vieringen waarbij de vorst ontbreekt, want Vajiralongkorn stuurt zijn kat en trekt naar Londen voor die andere kroning, die van koning Charles. De zoveelste provocerende daad van de Thaise koning, al zorgde hij deze week sowieso al voor heel wat ophef.

25,000-year-old human DNA discovered on Paleolithic pendant from Siberian cave

Scientists used a new, noninvasive method to successfully isolate DNA found on the prehistoric artifact.

Verliefd op AI: ‘Het doet er niet toe dat er geen mens achter zit, de gevoelens zijn echt’

Nu artificiële intelligentie ons dagelijkse leven verovert, smeden mensen een intieme band met chatbots. Zijn dat volwaardige relaties? En wordt het straks even normaal als online daten? ‘God is veel minder responsief dan een AI-vriend en wordt toch massaal vermenselijkt’

Deense omroep ontdekt Russische nep-protesten in Europa, ook in Nederland

De nep-protesten moeten verdeeldheid veroorzaken over de oorlog in Oekraïne, zou blijken uit gelekte documenten van Russische inlichtingendiensten.

Maria (16) geëlektrocuteerd in bad terwijl ze videobelde met vriendin: “Ik zag haar sterven”

Het is een vreselijk drama: Maria Antonietta Cutillo zit woensdagavond in bad in Avellino in Zuid-Italië en praat met haar vriendin via een videogesprek. Plotseling valt Maria’s mobiele telefoon in het water. Ze krijgt een elektrische schok – en sterft.

KOSMOS:

Donkere materie bestaat mogelijk uit golven van superlichte axionen

Axionen, golfachtige lichte donkere materiedeeltjes, lijken een betere verklaring voor zwaartekrachtlensmetingen dan de huidige verklaringen.

NASA on Twitter

Four of Uranus’ largest moons—Ariel, Umbriel, Titania, and Oberon—may have oceans beneath their icy crusts, according to a re-analysis of Voyager 2 data. https://t.co/LyivnJCThe

Scientists discover closest star-shredding black hole to Earth ever seen

Astronomers comparing maps of the universe uncovered the nearest example of a black hole devouring a star ever detected.

WETENSCHAP

‘Godfather van kunstmatige intelligentie’ verlaat Google en waarschuwt voor AI

Geoffrey Hinton maakte zijn levenswerk van kunstmatige intelligentie en won er de Nobelprijs voor computerwetenschappers voor. Maar zijn jarenlange optimisme heeft plaatsgemaakt voor grote zorgen. (82 kB)

Surges of activity in the dying human brain could hint at fleeting conscious experiences

An increase in a certain kind of high-frequency wave in dying brains might be associated with last-minute conscious experiences, but scientists don’t know for sure.

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/bloed-uit-het-lab/

Bekijk: Bloed uit het lab

Als het aan Sanquin-onderzoekers ligt, komt bloed in de toekomst niet meer van donoren maar uit het lab. NEMO Kennislink nam een kijkje.